W203 Direksiyon Ve Sinyal Kolunun Sökülmesi

Geçen gün aracımın sinyal kolu sol tarafa sinyal verildiğinde takılı kalmıyor ve geri orta konuma geliyordu.
Biraz yurtdışı sitelerde araştırdıktan sonra sinyal kolunun içinde bir problem varsa çözerim, çözemessemde yenisini alır takarım düşüncesiyle işe girişmeye karar verdim.
WIS (Workshop Information System Mercedes)’den ve diğer yabancı forum sitelerinden okuduğum kadarıyla öncelikle direksiyonu sökmem ve ardında direksiyon sütünunda ki diğer parçaları sökerek sinyal koluna (kombine şalter)
ulaşmam gerekiyordu. Bende gözümü kararttım :)
Şimdi bu işlemleri sırasıyla anlatacağım.
NOT: Resimleri özellikle orjinal boyutunda yüklüyorum ki detaylıca görülebilsin.

ÖNEMLİ UYARI: Bu işelmeri yaparken çok dikkatli olmanız gerekmektedir, Airbag ve akü ile uğraşırken her hangi bir yaralanmaya karşı dikkatli olmalısınız, bu konuda sorumluluk size aittir. Bu riski göze almıyorsanız servisinize veya ustanıza uğramanızı tavsiye ederim.

Gerekli olan araçlar:

Gönderilen Resim
(Soldan sağa: T9 TORX, T10 TORX, T30 TORX, 10mm Alyan, 13 anahtar, Alyan için çıkrık kolu gibi kullanacağımız büyük bir anahtar (bende lokma takımı olmadığı için kullandım.))

1- Öncelikle direksiyonu tekerler düz olacak şekilde ve direksiyonun konumuda en öne ve aşşağıya gelecek şekilde ayarlıyoruz. Daha sonra kontak ahatarını yerinden çıkarıyoruz. Sonrada 13 anahtarı kullanarak akü kutup başından (1) şaseyi ayırıyoruz (bazı kaynaklarda ayırmamışlar ama ben garantiye alıp ayırdım.) (2) de ki gibi gazeteye sarıp bantladım ki yanlışlıkla şaseye temas etmesin.

Gönderilen Resim

2- Öncelikle direksiyonu tekerler düz olacak şekilde ve direksiyonun konumuda en öne ve aşşağıya gelecek şekilde ayarlıyoruz. Daha sonra her iki tarafta bulunan yuvalardaki vidaları T30 Torx ile açıyoruz. Ön tarafta ki Airbag modülü serbest kalacak.

Gönderilen Resim

3- Bu aşamada yavaş yavaş airbag modülünü öne doğru az biraz çekiyoruz aşağıda ki resme göre önce 1 nuamralı soketi çıkarıyoruz (çalışma alanı biraz genişleyecek). daha sonra 2 numaralı sarı soketin üstünde bulunan 5 numaralı kilidi yukarı doğru kastırarak açıyoruz ve sarı soketi çıkarıyoruz, aynı işlemi 3 nuamralı yeşil soket içinde yapıyoruz artık airbag modülü tamamen bağımsız hale geldi.

Gönderilen Resim

4- Airbag modülünü kapağı üstte kalacak şekilde sağlam bir yere kaldırıyoruz.

Gönderilen Resim

5- Aşağıdaki resimde 4 numaralı alanda direksiyonu sabitleyen 10mm alyan anahtarla açacağımız vidayı görüyoruz. Bende lokma takımı olmadığı için alyan anahtarın uçuna uzun anahtarı çıkrık gibi bağlayıp açtım.
Bu aşamada bir arkadaşınızdan yardım almalısınız çünkü bu 4 numaralı alyanı açaraken direksiyon da dönme eğiliminde olacak ve çok zorlarsanız direksiyon kilidini kırabilirsiniz. O yüzden bir arkadaşınız siz vidayı açarken direksiyonu tutarsa çok yerinde olacaktır.

Gönderilen Resim

6- 4 numaralı vidayı söktükten sonra direksiyonu çıkarmadan pozisyonunu işaretlemeniz veya benim gibi fotoğrafını çekmeniz yaralı olacaktır. Şekilde görüdüğü gibi direksiyonun üstündeki dişlilerde 2 yerde 1 diş eksik kalacak şekilde tasarlanmış bu iyi bir referans noktası.

Gönderilen Resim

7- Direksiyon çıktıktan sonra altta 1 numaralı parçayı sabitleyen 2 numaralı vidaları T10 TORX yardımıyla açıyoruz ve düz bir şekilde çekerek çıkarıyoruz (Çünkü içinde uzunca bir soket var, eğerek çıkarırsanız zarar verebilirsiniz!!) (takılıyken fotoğrafını çekmeyi unutmuşum :) )
Aman dikkat 1 numaralı parça iki hareketli parçadan oluşuyor ve pozisyonunu kaybetmemesi için kağıt bantla sabitliyoruz ve düzgün bir yere kaldırıyoruz. Çünkü bu parça direksiyon açısı sensörü ve ESP tarafından kullanılıyor.

Gönderilen Resim

8- Yukarıdaki resimdeki 1 nolu parçayı geri takarken aşağıdaki resimde işaretlediğim 2 ve 3 numaralı yerlerdeki çentikleri tam denk getirmeniz lazım.
9- Aşağıdaki resimdeki 1 nolu alanda alt taraftan baktığınızda bir yuva göreceksiniz bu yuvadaki vidayı T30 TORX yardımıyla sonuna kadar gevşetiyoruz ve sutun komple serbest kalıyor, düz bir şekilde çekerek çıkarıyoruz çünkü yine içerde uzun bir soket var.

Gönderilen Resim
Gönderilen Resim

10- Sutunu çıkardıktan sonra tersten baktığımızda sinyal kolunu tutan 1 numaralı vidaları T10 TORX yardımıyla söküyoruz ve artık sinyal kolu serbest.

Gönderilen Resim

11- Bu aşamaya kadar herkes için faydası olacak bir konu iken, buradan sonraki benim problemime özel oluyor.
Arada resim çekmeyi unuttum ama sinyal kolunun üstündeki 2 adet T9 TORX yardımıyla vidaları söküp sinyal boluğunu dikkatlice (içinde yaylar var) dağıttım. Ve BİNGO kırık parçayı buldum!
Aşağıda sağlam ve kırık olanları görebilirsiniz. Kırık olan parçayı sigara külü ve Pattex japon karışı ile iyice yapıştırdıkdan sonra tırtırlı kısımlarını eğe ile eğeledim ve mekanizmayı geri topladım.
Sonuç şu anda eskisi gibi çalışıyor :) Ne kadar idare eder bilmem ama yenisini alırsam aynı işlemi yapıp sinyal konu değiştirmenin yolunu biliyorum artık.

Gönderilen Resim
Gönderilen Resim

Önce sinyal kolunun bu parçasını çeşitli yöntemlerle yapıştırdım ama 1-2 ay anca sürünce yenisi alıp değiştirdim.