W221 S350 (M272, E35) P0172 ve P0175 Hata Kodları ve Çözüm

:)

S konu başlığına ilk deneyimimizi aktaralım, (Allah falzasını yazdırmasın  )(amin)

Aracı ilk aldığımda bu iki hata kodu mevcuttu, OBD kodlarına göre sağ ve sol silindir sensörleri aracın zengin karışımda çalıştığını söylüyordu.

OBD cihazı ile okutursanız yanında şu hata kodları da vardı

P0172 (Engine Too Rich (Bank 1)) 

P0172 (Engine Too Rich (Bank 2))

P0746 ( Pressure Control Selenoid ‘A’ Performance or Stuck Off)

P0750 ( Shift Selenoid ‘A’)

Yanlız Mercedeste standart ODB kodları sizi yanıltmasın, P0172 ve P0175 genel OBD kodlarıyla uyumlu olmasına rağmen P0746 ve P0750 nin genel kodlarla alakası yok. 

Öncelikle V dizilimli motorlarda çift egsoz manifoldu olduğu için sistem iki bank (sıra) halinde ölçüm ve değerlendirmeleri yapıyor, aslında 3 silindir (V8 de 4 silindir) ayrı bir motor diğeri ayrı bir motormuş gibi düşünülebilir. Ayrıca her bankda katalizör öncesi ve sonrası olmak üzere 2 adet Oksijen (Lambda) sensörü bulunmakta. Standart mercedes motorlarda gerçekte araca göre bu terimlerin karşılığı aşağıdaki gibidir.

location-of-oxygen-sensor-bank-mercedes-

P0172 ve P0175 kodlarına göre araç motora emdiği havaya göre daha fazla yakıt yaktığı için zengin karışım meydana geliyordu. Bunu StarDiagnosis (Mercedes’in kendi arıza teşhis ve konfigurasyon yazılımı ve donanımı) cihazına bağladığımızda ise hata kodları P’siz olarak

0746 kodunun (Bank1 için ölçülen yeniden uyarlama değeri izin verilen aralığın dışında)

0750 kodunun (Bank2 için ölçülen yeniden uyarlama değeri izin verilen aralığın dışında) 

hatası olduğunu gördük, Yani p0172 ve P0175 kodlarının ana kaynağı bu.

Gelelim çözüm sırasına:

– araç LPG de zengin karışıma düşüyordur yanılgısı ile gaz ayarını kıstırdık çözülmedi

– LPG tesisatında bir sıkıntı vardır, LPG ile benzinde mi gidiyor motora dedik kontrol ettik sıkıntı yok

– arızayı silip sadece benzinde kullandık 10 km ve 2 çevirim kullanımda arıza geri geldi. 

– Demekki aracın arızasının LPG ile alakası yok sonucuna vardık

– ilk aşamada şüphelendiğimiz kat öncesi Lambda sensörlerini her iki tarafta da BOSCH marka ile ( Yıldızlı parçada BOSCH ile aynı koda sahip) 502 TL adet  karşılığında değiştirdik. Sorun çözülmedi, ama çıkardığımız parçalar 11 yıllık olduğundan hiç önemsemedim, yenilemiş olduk.

:)

– Aslında MAF’ı kontrol etmiştik düzgün çalışıyordu ama ilk aşama CRC nin Air Sensor Cleaner ürünüyle temizlemeyi denedim. LPG de epey kullandım arıza lambası yanmadı.Benzinde denedim 10 km de yandı 

– MAF sensörünü komple yine BOSCH marka (yıldızlı parçada aynı BOSCH üretimi ve aynı kod) 450 TL karşılığında değiştik.

– Bingo, arıza kodu 2.000 km dir yok. Aslında ilk iş MAF değişseydik belki direk çözecektik ama arıza kodu MAF ı göstermiyordu.

Torque programı ile yaptığım ölçümlere göre sanırım eski MAF giren havayı daha fazla okuyordu, ama daha az giren hava, yanlış ölçüme göre gelen yakıt ile birleşince zengin karışım çıkıyordu ortaya.