w203 Arka tampon sökülmesi

w203 Arka tampon sökülmesi

Evet arkadaşlar;

Arka tamponda bulunan geri görüş kamerası epeydir arızalıydı.

Geçen küçük bir kaza neticesinde arka tamponu kasko servisinde boyatmaya ve tamire verdiğimde, dedim hazır tamponu söküyorsunuz boyamak için, şu kamerayı da yenisi ile değiştirelim diye bilgi verdim servis yetkilisine, 2 gün sonra arandım geçen diyalog

– abi kamera 100 TL + 30 TL de işçilik masrafı var bilgin olsun  :shok:

— Neyi varmış kameranın sadece kamerası değişmeyecek mi?

– Evet abi kameranın kendisi arızalı

— Hmm, tesisatta değilmiş yani?

– Evet abi kameranın yerine yenisi takıp denedik çalıştı.

— Neyse onu boş verin siz tamponu takın, kamerada bozuk olsun.

Vesile ile zaten kasko şirketinden tampon boya işçiliği + elektrik işçiliği parasını eksper yanımda yazdı. Sadece iki soketi sök tak yapacaklardı ve 50 TL kamera 100, 0 olan işçilik 30 TL oluverdi birden.

Arabayı teslim almaya giderken, Servisin sahibi ile görüşeceğim dedim, dedim böyle böyle abi, onun işçiliği kablosu vs vs. diye başladı anlatmaya, telefondan imzamda ki siteyi açıp komple dağıttığım göğüsün fotoğraflarını gösterdim, bunları ben yaptım bana sanayi ağzı yapma. Araç bu marka olunca böyle yapıyorsunuz, ne tuttursam kardır hesabına, hadi size kolay gelsin ben kendim söker yaparım.

Bir iki birşey söyledi, dedim haklısın sende ekmek kazan ama zaten kaskodan işçilik parasını almışın, altı üstü iki tane soketi söküp takacaksın kesme biçme yok.

Neyse mevzu neydi, arka tamponun nasıl söküleceği;

NOT: Arka tamponun sökülmesine gerek yoktu yapacağım iş için ama ustalar kamera kablolarını kesip bagaja koymuşlar, yeni hat için tamponu sökmem gerekti

Öncelikle akılda kalması açısından vidaları numaralandırdım, tek taraf için numaralandırdım simetrik olarak karşı yönde de aynı yerdeler, dıştan bakıldığında biraz gizli kalan 3 vidanın konumları

c320_arkatampon1.jpg

Stepne üstündeki örtüyü kaldırınca 4,5,6 nolu civatalar meydana çıkıyor zaten.

c320_arkatampon2.jpg

1 nolu vida arka tekerin üstünde, halıfleks arka davlumbazın çamurluk ile birleştiği yerin altında

c320_arkatampon3.jpg

Bagaj içindeki sağ ve sol kaplamaların sökümü basit o yüzden o kısmı geçiyorum 2 nolu vida bu kaplamaların altında.

c320_arkatampon4.jpg

c320_arkatampon5.jpg

c320_arkatampon6.jpg

3 nolu civatalar bagaj kilidini de örten siyah plastik kaplamanın altında, kaplamayı sökmek için üstündeki perçine benzer pimleri çıkarmanız yeterli.

c320_arkatampon7.jpg

Ve tampon dışarda

c320_arkatampon8.jpg

c320_arkatampon9.jpg

Park sensörleri için ayrılan ayrı bir kanal var tamponun içinde tampondan bagaja geçen sağda ve solda iki ayrı lastikten yapılma delik var.

Buralardan da kablo geçişi yapılmış.

Tampon üstündeki çıtanın sökümü basit, yan çıtaları biraz geriye kastırınca çentiği çıkıyor, o çıkınca ortadaki çıtayı plastik tornavida ile söktüm.