Mercedes w203 Arka Disk sökülmesi/Balata değişimi/ El Freni ayarı

Mercedes w203 Arka Disk sökülmesi/Balata değişimi/ El Freni ayarı

Merhaba arkadaşlar;

Uzun zaman oldu (çok şükür demek gerekmemiş  ) bir şeyler yazmayalı.

Dün kışlık lastikleri değişirken sağ arka tekerin iki bijonu daha sökerken kesildi ve parça içerde kaldı. Lastik değişim işlemi tamamlandıktan sonra, 3 bijonu takıp frenciye gittik, matkapla kalan parçaları bir şekilde çıkardı.

Bu sırada jantları ilk değiştiğimde orjinal bijonlar arka tekerde el freni mekanizmasına çarptığı için piyasadan yeni 10 tane bijon alıp sürtmeyecek kadar tornada kısaltmıştık. Bu iki bijon kırılınca içime sinmedi 10 tane yeni bijon alıp tornada kısalttıl. Aynı boyda kesmemize rağmen tekeri takınca yine mekanizmaya değdi. İş çıktı dedik 1 mm daha kısalttık yine sürtme sesi çok az gelince; o geçer dedi usta geç vakit olduğu için eve geldim.

Ne düşünüyorsunuz, tabiki ustanın lafı beni durduramadı, ne oldu niye geliyor diye giriştim bu akşam, ne yalan söyliyim ben içeri düşen parçaları içinden almadılar diye sayıp söylendim.

Hem problemi bulayım hemde yol gösterici bir kaynak olsun dedim, isteyen diski değişsin, isteyen balatasını, isteyende el freni ayarını yapsın 🙂

Sırayla başlayalım ilk fotoğrafta ok ile görünen yerde bir pim var buraya pimden daha ince bir şey dürtüp çekiçle geri iteleyip balataları sıkı tutan mekanizmayı söküyoruz, hop balata değişimi bu kadar basit.

Balata fişi varsa (bende sağ tarafta var, bazılarında her tekerde ayrı var) onu yerinden söküp geri takabilirsiniz.

arkadisk1.jpg

arkadisk2.jpg

arkadisk3.jpg

arkadisk4.jpg

arkadisk5.jpg

Buraya kadar balata değişimi yapabilirsiniz, balatalarını çok eskidiyse kaliperdeki pistonları levye ile hafifçe geri ittirmelisiniz yeni balataların girmesi için 😉

Bunda sonrası diskin sökülme/değişmesi kısmına giriyor, öncelikle fotoğrafta görünen iki tane 16 lık vida tutuyor kaliperleri bunları sökünce boşa çıkıyor, diski sökerken sarkmaması fren hortumuna ve diğer kabloya zarar gelmemesi için lastiği altına çekip üstüne koydum.

arkadisk6.jpg

arkadisk8.jpg

Sonraki aşamada diskin üstündeki torx alyan vidayı söküyor ve diski boşa çıkarıyoruz, benim gibi el freni çekikken bu niye çıkmıyor uleyn diye sızlanmayın güvenlik tedbirlerini alıp el frenini salın usulca çıkacaktır sevimli diskimiz 😀 hop diskide değiştik.

arkadisk7.jpg

Bundan sonrası el frenin sıkılık ayarını görünen dişliyi aşağı/yukarı çevirerek ayarlanıyor. Aslında bu ayar için sadece tekeri sökmeniz yeterli bijon yuvasından uygun tornavida sokarak yapılıyor normalde. Yinede görün ne ile ayar yaptığınızı 😀

arkadisk10.jpg

Sonuç olarak benim sürten el freniymiş, ilk bijonlar sürtünce ayarını kaçırmış. İçerdeki kalan ucun maktap tozlarıda araya girmiş, hepsini balata spreyi ile güzelce temizledim, az birada el frenini gevşettim problem düzeldi.

Hadi kalın sağlıcakla….