W203 C320 (M112) Külbütör Kapağı Contası Değişimi

W203 C320 (M112) Külbütör Kapağı Contası Değişimi

Geçen hafta devir-daim pompasını değişirken bahsetmiştim.

Sağlı sollu bulunan Külbütör kapaklarından araca göre sağ taraftakinden oldukça fazla yağ kacağı vardı, bu yağ kaçağı motor ısınınca rahatsızlık verecek derecede kokuya sebep oluyordu.

Ayrıca gaz kokusunun buradan kaynaklanabileceğini söylemişti LPG ustası.

Bende bu pazar bir işim yokken buna girişmeye karar verdim.

Öncelikle ateşleme bobinlerinden bujiye doğru giden kablonun ucunu elle çıkarmak imkansız olduğu için bir aparat arıyorken şunu buldum, 10 numara oldu bulduğum, işimi epey kolaylaştırdı.

c320_alet_buji.jpg

Daha sonra öncelikle LPG enjektörlerine gelen gaz borusunu söktüm ve enjektörü motora sabitleyen civatayı söktüm, LPG enjektörüden motora giden bağlantı hortumlarını sökmedim, videoda göreceğiniz gibi cırt kelepçe ile geçici olarak sabitledim işime engel olmasın diye 

Bu bölümden sonra elim kirlendiği için fotoğraf çekemedim. Aşağıdaki fotoğrafları şu sitedeki konudan aynen alıyorum, emeğe saygı duyduğumdan resimleri alıp düzenlemiyorum, konunun linki şudur:

http://www.pelicanparts.com/techarticles/Mercedes-W203/ENGINE-Valve_Cover_Gasket_Replacement/ENGINE-Valve_Cover_Gasket_Replacement.htm

Daha sonra 3 ayrı bobininde vidaları sökerek boşa çıkardım, sonra yukarıdaki aparatla bujilere giden (silindir başına iki buji var) kabloları çıkarıp kenara koydum.

pic08.jpg

pic13.jpg

pic14.jpg

Külbütör kapağının üstünde bulunan bütün civataları sökünce boşa çıktı dokunmam ile poff diye bir ses çıkardı 

pic15.jpg

Kapağı dikkatli bir şekilde çıkardıktan sonra eski contayı çıkarıp attım. sonra motordaki kısımdaki bütün yağ ve pisi içeri düşürmeyecek şekilde mikrofiber bez ile temizleyip kupkuru hale getirdim.

pic16.jpg

Külbütör kapağının contanın geçmesi için bulunan oluklarını WÜRTH balata sipreyiyle iyice temizleyip kuruttum. Sonra yeni contayı yerine yerleştirip, kapağı geri yerine taktım.

pic18.jpg

Bu kısımları asistanım olmadığı için videoya veya fotoğrafa alamadım  

Ama gerisi aşağıdaki videoda.

Allah’a çok şükür bu işi de hallettik…